abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 860 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 274

    30. 9. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3634×

    Probíhá opětovné sjednocení pmdisk a swsusp. Seznam nevyřešených chyb v 2.4. Odstranění cryptoloop z 2.6 (nebo 2.7). Často kladené dotazy o SATA RAID. Kernel maže adresář pro sestavování balíčků pro Debian.

    Do konference přišlo celkem 3599 emailů, nejvíce jich poslali William Lee Irwin III, Alan Cox a Sam Ravnborg.

    Probíhá opětovné sjednocení pmdisk a swsusp, 13 e-mailů

    17. črc - 6. srp

    Patrick Mochel napsal:

    Přibližně před rokem mě naštvalo, jak se vyvíjely mé snahy o začlenění několika oprav, které jsem provedl v kódu swsusp (suspend-to-disk). Důvodů bylo více, ale v této chvíli jsou z většiny irelevantní. Pokusil jsem se celou věc urychlit rozdělením kódu, pojmenoval jsem novou větev pmdisk a začlenil jsem opravy. Měl jsem v úmyslu to opět spojit, ale okolnosti byly proti a mně nezůstal žádný čas, ve kterém bych se tomu mohl věnovat. Výsledkem byl stav, který celkovému úsilí škodil.

    Rozdělení kódu bylo špatným rozhodnutím. Pavlovi se omlouvám, že jsem ho přehlížel, uživatelům se omlouvám, že zůstali s nevyvíjenou implementací uspání na disk.

    Podařilo se mi vyšetřit trochu času a připravil jsem sadu patchů, které obě implementace spojí. Lze je aplikovat na čerstvý Linusův BK strom. Nezmizely žádné funkce a celkový přínos by měl být vyšší než u obou implementací zvlášť.

    Patche odstraňují pmdisk z jádra a pročistí kód swsusp. Výsledkem je jediný, velmi vylepšený kód, který snad ostatním umožní, aby mu lépe porozuměli.

    Kód swsusp byl připojen ke zbytku kódu Power Managment. Odstraňuje se tak nějaký duplicitní kód a hlavní vstupní body to trochu zjednoduší. Hlavní výhodou je to, že swsusp už nezávisí na /proc/acpi/sleep nebo na přítomnosti upraveného systémového volání sys_reboot(). Lze to využít zápisem do /sys/power/state. Další velkou výhodou je to, že můžeme v rámci platformy využít skutečné režimy s nízkým napájením (např. režim ACPI S4), místo abychom stroj pokaždé vypínali.

    Provedl jsem pouze minimum testů, protože už jsem doslova venku ze dveří a na cestě do Ottawy, ale ověřil jsem, že to funguje alespoň na jednom laptopu s Pentiem-M (Compaq Evo N620c). Neměl jsem příležitost portovat nízkoúrovňové změny na architekturu x86-64. Mám to v TODO, stejně jako napsání formálního vysvětlení technických změn pro Documentation/

    Uraženou diskuzi, ve které Patrick oznámil rozdělení kódu, najdete v Jaderných novinách 231.

    V odpovědi na předešlou zprávu Pavel Machek Patrickovi poděkoval a začal zkoumat jeho patche. Nigel Cunningham, který měl připraveno množství vlastních patchů, řekl, že před posíláním svých patchů počká, dokud nebude spojení dokončeno. Andrew Morton poznamenal:

    Prostě Patrickovo BK URL přidám do svého seznamu BK stromů, které jsou zařazovány do -mm. Nebudete mi to věřit, ale to znamená, že už mám 25 externích stromů.

    Patricku, cokoliv přidáš bude automaticky nataženo do -mm, takže máš-li jinou adresu, kterou bych měl používat, dej mi vědět.

    Pavel, Patrick a další pokračovali v práci na kódu už v přátelském duchu.

    Seznam nevyřešených chyb v 2.4, 11 e-mailů

    20. črc - 9. srp

    Marcelo Tosatti napsal:

    Vytvořil jsem adresář pro ukládání dosud nevyřešených problémů v 2.4: http://master. kernel.org/~marcelo/pending-2.4-issues/

    Soubor INDEX:
    Toto je seznam známých nevyřešených problémů s 2.4. Každý soubor představuje jednu záležitost. Ano, mohlo by to být vylepšeno, ale právě teď je to KISS [Keep It Simple, Stupid = Nekomplikuj to, troubo].

    Zwane Mwaikambo navrhl vyhledávat chyby v bugzilla.kernel.org. Marcelo mu poděkoval a začal s tím.

    Odstranění cryptoloop z 2.6 (nebo 2.7), 68 e-mailů

    21. črc - 7. srp

    James Morris napsal: Tento patch odstraňuje cryptoloop, které je prolezlé chybami, nikdo jej nespravuje a údajně má několik bezpečnostních slabin. Odstraněním cryptoloop by se zároveň mělo dostat více testování dm-crypt. Andrew Morton odpověděl: OK - pokud si nikdo nebude dostatečně přesvědčivě stěžovat, vypustíme cryptoloop z 2.6.9.

    Dale Fountain reagoval: Cryptoloop je zastaralé, ale to neznamená, že by mělo být vymazáno. Stejně jako jiná zastaralá API, která dlouho zůstávají součástí (do další velké verze), aby měli lidi možnost změnit své nástroje. Nikdo jiný cryptoloop nepoužívá? To opravdu stačí pět malých verzí (zatím asi 5 měsíců)? Navrhl: Lepší by bylo se cryptoloop kompletně zbavit v 2.7, až bude dm-crypt dostatečně vyspělé. James odpověděl:

    Jedním z důvodů pro odstranění cryptoloop je snaha pomoci dm-cryptu rychleji vyspět.

    Z několika emailů, které jsem dostal soukromě, to vypadá, že dm-crypt má problémy s bezpečností a je potřeba na tom pracovat. Musíme dát dohromady bezpečnost více než cokoliv jiného.

    Vypusťme tedy technicky horší z těch dvou (cryptoloop) a koncentrujme se na vyspravení toho druhého (dm-crypt).

    Andrew také poznamenal: Největší starost mi dělá tvrzení, že cryptoloop není dostatečně bezpečný. Je-li to pravda, bylo by lepší to dát úplně pryč - místo abychom uživatele nechali v domnění, že jejich data jsou v bezpečí.

    V jednu chvíli Andrew řekl, že by rád slyšel od někoho, komu by odstranění cryptoloop ztížilo práci; a Walter Hofmann napsal:

    Já cryptoloop používám a byl bych dost otrávený, kdyby ze stabilní série zmizelo. Kromě toho jsem v jiném mailu v této diskuzi četl, že dm-crypt nefunguje se souborovým ukládáním (cryptoloop používám na souboru), a že je nové a může mít chyby.

    Opravdu mě překvapuje argumentace lidí, kteří tvrdí, že dm-crypt není dostatečně testovaný, takže cryptoloop musí vypadnout, aby to lidi donutilo dm-crypt testovat na svých cenných datech. To je postavené na hlavu. Nejprve musí být dm-crypt stabilní, bezpečné a plně vybavené funkcemi, pak mohou lidi svá data do dm-crypt převést a až teprve potom může být cryptoloop odstraněn.

    Pár lidí nabídlo rady ohledně migrace na dm-crypt, zatímco jiní potvrdili, že jsou na tom stejně jako Walter, a neradi by se dočkali odstranění cryptoloop bez jasné alternativy.

    Často kladené dotazy o SATA RAID, 26 e-mailů

    11. srp - 16. srp

    Jeff Garzik napsal:

    Coby autor současného linuxového SATA ovladače dostávám hlavním nápor otázek a zpráv o "chybách" typu "Linux nepodporuje můj hardwarový SATA RAID". Ach jo. Pitomá marketingová oddělení.

    Takže jsem dal dohromady FAQ. Nepřipomíná vám to něco...?

    http://linux.yyz.us/sata/

    Willy Tarreau odpověděl: Líbí se mi to. Docela jednoduché. Vždycky žasnu, kolik lidí skutečně věří, že tyhle karty doopravdy poskytují hardwarový RAID. Problém je, když řeknete prodejci, že chcete do kupovaného systému přidat hardwarovou RAID kartu a nakonec skončíte s laciným Silicon Image... Jednou se nám to stalo a vůbec legrační to není.

    Kernel maže adresář pro sestavování balíčků pro Debian, 5 e-mailů

    14. srp - 15. srp

    Andres Salomon napsal:

    Někde v rámci série 2.6 došlo ke změně, která způsobuje, že distclean automaticky vymaže podadresář debian/ z vrchního adresáře stromu jádra. To je nepříjemné pro oficiální balíčky Debianu; v balíčcích by adresář debian neměl být vymazán. Aplikujte, prosím, připojený patch. Zařídí, aby byl adresář debian/ vymazán pouze pokud neexistuje debian/official.

    Sam Ravnborg odpověděl:

    Takové výjimky nejsou přijatelné.

    Způsobuje-li to problémy, jsou dvě možnosti:

    1) Přejmenovat adresář v Debianu nebo v jádře.
    2) Debian opatchuje kernel.

    Dával bych přednost 1).

    Andres odpověděl: Tohle není výjimka; Debian ten adresář používá už roky a kernel se najednou rozhodl nejen použít stejný adresář, ale i si jej přivlastnit a vymazat při distclean. Tím, že poskytujete parametr pro vytváření balíčku pro Debian, se vám podařilo přidělat práci těm, kteří ve skutečnosti vytvářejí a spravují systém, na kterém vaše balíčky běží. Zvaž to, prosím. A navrhl doplnit Samův seznam o třetí možnost:

    Což takhle ten adresář nemazat, když jste ho nevytvořili? Debian už takhle patchuje jádro, ale změny/opravy posíláme Linusovi a spol. A tohle je jedna z oprav, které by v hlavním jádře být měly. Budete-li poskytovat make parametr pro *Debian*, ponechte ho v souladu se standardy Debianu. Proč se jinak obtěžovat? Debian má své vlastní podporované způsoby vytváření balíčků kernelu (pojmenované, kupodivu, kernel-package).

    Upřímně bych byl radši, kdyby byl ten parametr pro make úplně odstraněn. Debian a distribuce na Debianu založené poskytují své vlastní balíčky s jádrem. Uživatelé kompilující svůj vlastní kernel mají možnost využít Debianem podporovanou metodu (nebo také jen tak kopírovat zkompilované kernely, aniž by se trápili s balíčky). Vytváření balíčku bez kernel-package není podporované; postará se to v postinst vůbec o grub nebo lilo?

    Sam řekl: Nechme jádro využívat adresář pojmenovaný 'deb', aby to dpovídalo tomu parametru deb-pkg. A Andres odpověděl: Tak je to fajn. Předpokládám, že úmyslem je používat $(SRCDIR)/deb/debian místo $(SRCDIR)/debian. Konec problému, konec vlákna.


    V originálu Kernel Traffic 274 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.9.2004 08:13 Keny
    Rozbalit Rozbalit vše Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    Nejspíš jo, ale přesto. Díky za tvorbu Jaderných novin! Je to čtivé a zajímavé.
    30.9.2004 08:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    Já děkuji za uznání, ale přesto musím zmínit, že překládání Kernel Traffic (tedy JN) je nápadem Leoše Literáka. Já jsem pouze převzal štafetu.
    30.9.2004 09:56 Nikilauda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    Diky za tvuj cas, protoze je to opravdu velmi ctive a navic se clovek dozvi hodne zajimavych veci :)
    30.9.2004 09:52 BrandIt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    Taktak. Je to vlastne takova jaderna telenovela :-) (treba: neprve se rozhadaji, potom se zase sejdou - swsusp), uz zacinam rozumet tem zenskejm, co se odpoledne navali k televizi...
    30.9.2004 10:09 Linear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    Uvidime jestli je to telenovela. Pokud ano, predpokladam ze v 320 dilu se zjisti ze oba autory (swusp a pm) jsou vlastne dvojcata, akorad ze to nevi. A jejich matka je Andrew Morton.
    egg avatar 30.9.2004 12:04 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    I já moc děkuju za Jaderné noviny, čtu je se zájmem. V angličtině bych se k tomu nedonutil.
    1.10.2004 13:38 Petr Aubrecht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poděkoval ti za to vůbec někdo?
    Taky se pripojim s diky. Jaderne noviny si prectu vzdycky s velkym zajmem.
    30.9.2004 09:19 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Levne nahrazky
    V originale stoji: "cheap silicon image...". Silicon Image je vyrobce chipu. A posledni dobou moc levne nejsou.
    30.9.2004 09:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Levne nahrazky
    Aha... to jsem nevěděl. Opraveno. Díky.
    30.9.2004 09:38 d.c. | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Levne nahrazky
    To se holt nekdy stane, ze je preklad lepsi nez original! :o)
    30.9.2004 18:10 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše raid
    ad raid: jakykoliv raid, i ten pravy HW je vzdycky a pouze jenom software. Proto rict, ze levne karty RAID nejsou RAID je podle mne od veci. Argument, ze softwarovy raid je rychlejsi je ok (ono to neni vzdycky vyhoda, software raid), ale ne tohle.
    30.9.2004 18:41 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: raid
    Co? Nejak jsem nepochopil myslenku...
    Jiří Svoboda avatar 30.9.2004 22:20 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: raid
    Pravy HW RAID je sice i ten software, ale predevsim je to dalsi CPU primo na radici. Coz ty levne radice IMHO nemaji.
    Pamatuju, ze kdyz jsem kupoval do serveru (skladaneho) prvni RAID5 radic (uz PCI), stal kolem 100.000,- Kc a byl na nem CPU i960.
    1.10.2004 13:26 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše DIK MOC
    Uz jsem se zacal bat co se s JN stalo. Dik za dalsi pokracovani.

    Co ja bych si pocal bez JN, vzdyt bych ztratil prehled o jadre :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.